לחות גבוהה בעיבוד וייצור מזון היא דבר אחד שיצרנים לא רוצים. זהו הדבר העיקרי מאחורי בעיות כפור ועיבוי שיכולים, במקרה הגרוע ביותר, לסגור מפעלים.
הבנת הבעיות הפוטנציאליות עוזרת לך להילחם באופן יזום נגד לחות גבוהה - קריטי כאשר יש לעמוד ברמות הייצור ותאונות עלולות להשבית קו ייצור.
"לרוב, בעיית הלחות נובעת מהתהליך", אמר דן דטמרס, מהנדס יישומים ב-Quest שבילה יותר מ-20 שנה בסיוע למעבדי מזון לתקן את בעיות הלחות שלהם. "אולי אתה מרתיח מרק או שהצמח מייצר יותר מזון בקצב מהיר יותר מאשר כשהצמח תוכנן."
הבעיות הנגרמות על ידי לחות שנוצרת בתהליך הייצור נופלות לרוב לשלושה דליים שיכולים להיות בעלי השפעה עצומה על הפעולה שלך.
עיבוי + לחות גבוהה משפיעים על איכות המזון
בסופו של דבר, איכות המזון והעקביות הם בראש סדר העדיפויות של היצרן וכל אחד מהם יכול לחטוף מכה משמעותית אם הלחות היא מחשבה שלאחר מכן, אמר דטמרס.
רוב הזמן, התהליך דורש רמת לחות מסוימת. לדוגמה, אבקת מי גבינה תיצמד אם היא לחה מדי. הלחם יתגבש או יתפרק כאשר רמות הלחות גבוהות מדי או נמוכות מדי, בהתאמה.
"יש הרבה מוצרים שדורשים רמה מסוימת של לחות יחסית במתקן", אמר דטמרס. "זה תלוי בתהליך, שרבים מהם שונים באופן משמעותי ממה שהמפעל תוכנן לו במקור."
ואז יש בעיות איכות כמו פריחת סוכר. הלחות נעשית גבוהה מדי והדבר הבא שאתה יודע שמחסן מלא בשוקולד או ציפוי נהרס. זה קורה כי מים באוויר שואבים סוכר מהמוצר. כשהמים מתאדים אתה נשאר עם מוצר שכבר לא טרי ונראה רע באותה מידה.
ואז יש כפור. בצמחים, במיוחד אלה שמכינים מזונות כמו ארוחות ערב קפואות, עיבוי מלחות גבוהה יכול לכבות את המאיידים במקפיאים.
"אם המאיידים האלה נסתמים במלואם, אתה צריך להפסיק את הייצור", אמר דטמרס. "ואף אחד לא רוצה להפסיק."
כמה לחות גבוהה מסכנת את הבטיחות
מעט דברים יוצרים סכנות בטיחותיות במפעלי עיבוד מזון באותו קצב כמו לחות גבוהה.
הסיבה לכך היא שעיבוי לעתים קרובות גורם למשטחים חלקלקים. צעד אחד שגוי ועובד יכול להיות מחוסר עבודה במשך חודשים, להשפיע על כוח האדם, להגדיל את האחריות ולעלות לחברה כסף.
"הבטיחות היא עצומה בעיבוד מזון", אמר דטמרס. "זה לא ממש כמו במפעלי עיבוד מתכות אבל זה קרוב. מפעילי המפעל מותאמים לבטיחות ותאונות החלקה ונפילה צריכות להיות בראש סדר העדיפויות".
לעתים קרובות, צינורות מתחילים לאסוף לחות, מה שמוביל לטפטופים כמעט מתמשכים שגולשים ללא יומרה. לחלופין, הלחות הזו תיאסף מתחת לבידוד, מה שגורם לקורוזיה שאוכלת את הצינורות. זה מוביל לדליפות בעלות משמעות משתנה, ממים ועד אמוניה רעילה, אמר דטמרס.
כשמדובר בכפור, קיימות שורה של בעיות בטיחות. הברור ביותר הוא רצפות חלקות. אבל הקומות האלה משפיעות יותר מאשר עובדים שעוברים במתקן.
דלתות גם מושפעות מכפור. כפור יכול לחסום קווי ראייה בחלונות, וליצור מצבים מסוכנים לנהגי מלגזות
לווסת לחות. ולהימנע מקנסות רגולטוריים.
התרחיש הגרוע ביותר עם בעיות לחות כרוך לעתים קרובות בקנס כבד או סגירה קרובה עקב הפרת רגולציה.
דטמרס אמר שמפעילי מפעלים רבים מתחילים להיות פרואקטיביים, ומתקנים בעיות לחות לפני שהם הופכים לחבות.
"אני חושב שרבים מהם מסתכלים בהמשך הדרך ומבינים שזה הולך להיבדק אפילו יותר מאשר בעבר", אמר.
לפקחים יש דגלים אדומים ספציפיים שהם תמיד מחפשים, כשמדובר בבעיות הקשורות ללחות.
"אלו רמזים פיזיים שהם מחפשים כשהם עוברים במתקן ומבצעים ביקורת", אמר וולט וייטן, מנהל הפיתוח העסקי של Quest.
התיקון הפשוט: מייבשי לחות
בכל המקרים הללו, מפעילי מתקנים מנסים לעתים קרובות פתרונות מכשפה, כאשר התשובה היא בדרך כלל פשוטה - מייבשי לחות.
"מייבשי הלחות יכולים לחסוך לך זמן וכסף אם אתה עובד עם השותף הנכון", אמר דטמרס. "אני תמיד עובר על כל הבעיה עם כל לקוח כדי לקבוע את הצרכים שלו. לעתים קרובות, אנחנו יכולים לעבוד עם מה שיש למעבד ואז להמליץ על מסיר לחות קטן יותר וחסכוני יותר, ולחסוך להם כסף."
במשך שנים, המפעילים השתמשו רק במסירי לחות כמוצא אחרון. זה נבע מהתפיסה שהם יקרים, וקשה לעבוד איתם עם ספקים, אמר דטמרס. זה כבר לא המצב. ההתמקדות היא במתן אפשרויות בקרת לחות פשוטות וחסכוניות.
דטמרס - מהנדס, עובד ישירות עם קבלנים ומעבדים כדי לטפל בבעיה בצורה הוליסטית, תמיד מחפש את הפתרון הפשוט ביותר.
"הפתרון הוא לא תמיד רק הסרת לחות, אבל כשזה כן, אני יודע שאני יכול ללכת אליהם עם אפשרות מודולרית שלא הייתה זמינה בעבר, כמו יחידת Quest Trotec", אמר. "זה אומר שמתקן יכול להתקין יחידה קטנה, ואם הם צריכים יותר בקרת לחות, הם פשוט משדרגים את היחידה במקום לקנות חדשה."
פורסם ב-06 באוגוסט 2019
עודכן לאחרונה ב-14 בדצמבר 2022
קטגוריות: שרשרת ייצור קרה, חומרי ייבוש, מזון ומשקאות, לחות